15.2.08

Catalunya a Madrid


Els dos darrers dies han estat dues jornades ben denses d'activitat política i social catalana a Madrid.

Vam començar dimecres amb la presentació a la Sala Clara Campoamor del Congrés dels Diputats del darrer número de la Revista d'Afers Internacionals, que publica el CIDOB. La convocatòria de Narcís Serra va aplegar un públic nombrós, amb presència d'un bon nombre d'ambaixadors, entre ells gairebé tots els dels països àrabs i el d'Israel. El tema s'ho valia, es tractava de la política àrab i mediterrània d'Espanya, i en el debat van sortir gairebé tots els grans temes, com per exemple els límits del consens en la política i l'acció exterior, el nou concepte de servei exterior, el real sentit de l'interès nacional en política exterior, i els dos conflictes ineludibles del Sàhara i de Palestina.

Dijous va començar amb un esmorzar amb el President Montilla, amb notable afluència de públic, en que es va fer una repassada clara i ordenada de la situació política actual a Catalunya i les seves relacions amb la política estatal.
Cal dir que forces preguntes buscaven forçar contradiccions entre el Govern de la Generalitat i el de l'Estat. Sembla que la perspectiva desenfocadament localista madrilenya de certs periodistes no dóna per a més. Es van trobar, però, amb una afirmació de clara fermesa en la defensa dels interessos de Catalunya, desenvolupament de l'advertència sobre la desafecció que ja havia explicat Montilla en altra ocasió a Madrid, però sense cap enfrontament, sense el que certa premsa sembla que no pot viure.

Al migdia hi va haver l'acte d'ampliació de la galeria de retrats de ministres al Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme, amb l'incorporació del del Ministre Montilla, amb breus intervencions de l'actual Ministre Joan Clos i del propi Montilla.

Abans de sopar va ser el torn del Centre Cultural Blanquerna, amb la presentació de l'exposició "Barcelona proyecta. Construyendo el futuro" sobre nous projectes urbanístics i arquitectònics barcelonins dotats de contingut de progrés. Hi van intervenir el Delegat del Govern de la Generalitat a Madrid, José Cuervo, el Delegado Especial del Gobierno en el Consorcio de la Zona Franca de Barcelona, Manuel Royes, el Ministre d'Indústria, Comerç i Turisme, Joan Clos, i l'Alcalde de Barcelona, Jordi Hereu. Públic variat, incloent-hi ambaixadors i empresaris, i interessat en una molt interessant exposició que us recomano si passeu per Madrid abans del 13 d'abril.

En resum, una presència catalana a Madrid d'alta qualitat i interés, parlant de coses importants i presentant projectes per a la feina comú. Una manera de ser i d'estar al món de la política ben pròpia dels socialistes, com ho eren tots els que he esmentat.

En agut contrast amb això n'hi ha - com el sucursalista Artur Mas - quina relació amb Madrid és de plena subordinació, pretenent guanyar allà el Govern de la Generalitat que no els va donar el Parlament de Catalunya.

Etiquetas: , ,