18.6.07

La gent d'esquerres


La gent d'esquerres existeix a França, i n'ha donat bona prova diumenge passat en la segona volta de les eleccions legislatives.

Per a situar una mica la qüestió, cal que recordem que la V República és un règim eminentment presidencial, amb gran concentració de poder i amb una importància relativament menor de l'Assemblea Nacional, única cambra que es sotmet a votació en la totalitat dels seus escons.

Diumenge, amb un lamentable índex d'abstencions que té causes múltiples, entre elles potser el tractar-se de la quarta votació en tres mesos, la gent d'esquerres va sortir a votar els seus candidats, els candidats de l'esquerra.

Així podem veure que, en percentatge de vots, el Partit Socialista va obtenir un 45,01, el Partit Comunista Francés un 3,30 i els Verds un 0,44. Sumat tot això resulta un 48,75 % de vots indiscutiblement d'esquerres front al 47,79 % de la UMP del dretà Sarkozy.

Això ha suposat que, malgrat un sistema electoral dissenyat per a reforçar ultra mesura la majoria del primer partit en vots, la UMP ha vist baixar el nombre dels seus diputats de 359 fins a 324, i el Partit Socialista ha passat de 149 a 205 diputats.

Cert, la majoria absoluta és de la dreta, ningú ho discuteix, però el vot de la gent ha trencat el mandat mediàtic que imposava la desaparició pràctica dels socialistes. La majoria està trista des de la nit electoral, i els d'esquerres es plantegen les actuacions de cara al futur.

La gent d'esquerres, le peuple de gauche, continua existint, vota i espera, ben segur, que el Partit Socialista lideri una redefinició de l'esquerra política que li doni possibilitats reals d'aplicar polítiques en favor de la justícia social i en defensa dels valors republicans.

Toca ara als companys del PS treballar sense descans, i sense equivocar-se, en aquesta direcció.
P.S.: La primera sortida pública de la "nova idea" de partit demòcrata, el Mouvement Demòcratique (MoDem), de François Bayrou, ha obtingut un 0,44 % de vots i, potser, quatre diputats.

Etiquetas: , ,

0 Comentarios:

Publicar un comentario

Enlaza con este post:

Crear un enlace

<< Home