11.6.06

Per la integració, sí




Acabo d'assistir a un acte organitzat per la Xabaca Àrab Socialista sobre el nou Estatut de Catalunya.

Centenars de persones ompliem el vestíbul subterrani del CCCB (Centre de Cultura Contemporània de Barcelona) per tal d'assistir a un acte històric, que s'ha desenvolupat en català, castellà, àrab, amazig i urdu, i en el que tots ens hem entés d'allò més bé.

Tots teniem ben clares algunes coses: que erem persones d'origens diferents, però units pels mateixos drets i deures; que estàvem també units pel desig d'una societat millor, més justa, més lliure i més igual; i que tots formàvem una mateixa, única, diversa i plural societat, la societat catalana.

Tothom que ha intervingut ha posat de manifest la importància del nou Estatut per la seva capacitat d'ajudar a configurar una societat integrada, per el que són cabdals les noves competències sobre immigració, en especial les referents a les autoritzacions de treball, així com les competències sobre educació, serveis socials, habitatge, comerç, inspecció de treball i d'altres. Aquest conjunt de polítiques ens permetran configurar una societat en la que hi càpiga tothom. en la que cadascú vegi ateses les seves necessitats, i en la que tothom aporti el que sigui just per a la comunitat, sense distinció d'origen ni d'antiguitat d'establiment a Catalunya.

Un element de importància extraordinària per a la integració social és la participació política, per això l'acte ha estat històric, en ser el primer d'aquestes característiques en una campanya política.

Per això és essencial la participació de tots en la discussió del nou Estatut, per això és essencial el vot dels qui ja poden emetre'l, com un pas en la bona direcció per ampliar els drets de ciutadania al conjunt de les persones que viuen a casa nostra.

Per això, per què ens hi juguem un model de societat integrat o una societat dual per tota una generació, cal el sí a les noves competències de la Generalitat.

També per la integració de tothom en la societat catalana, sí al nou Estatut.