22.2.06

Pel bon camí

Ahir, 21 de febrer al vespre, el Congrés dels Diputats va encetar el bon camí en la qüestió del vot dels ciutadans estrangers residents a Espanya.

L'extensió dels drets de participació política sembla ser, amb poc marge de dubte, una eina de primera importància en les polítiques d'integració social de la població immigrada, i és també un element essencial en el tombant d'una política d'estrangeria a una política d'immigració i d'integració, que ha decidit el Govern socialista de Rodríguez Zapatero, tal com va destacar ahir mateix - per a felicitar-se'n - la Comissió Europea contra el Racisme i la Intolerància (ECRI), organisme depenent del Consell d'Europa.

Ahir el Ple del Congrés va assistir a un molt interessant debat a conseqüència del qual es va aprovar per unanimitat l'esmena presentada pel Grup Parlamentari Socialista, i defensada pel Diputat Antonio Hernando, a la Proposició no de Llei (és la complicada manera que tenim de dir proposta de resolució) presentada pel Grup Parlamentari IV-IU-ICV.

El texte exacte de la PNL (Resolució) aprovada pel Congrés dels Diputats és el següent:

"El Congreso de los Diputados acuerda estudiar en el seno de la Comisión Constitucional las medidas necesarias para favorecer la integración social de los inmigrantes residentes de larga duración, en el ámbito de la participación política, previo consenso con todos los grupos parlamentaris, y el diálogo con las Comunidades Autónomas, Ayuntamientos, interlocutores sociales, organizaciones no gubernamentales y asociaciones de inmigrantes.

En este sentido, el Congreso de los Diputados insta al Gobierno a avanzar, atendiendo a criterios de reciprocidad, en el ejercicio del derecho de sufragio activo y pasivo de los extranjeros en España en los términos que establece el artículo 13,2 de la Constitución."

La meva satisfacció davant d'aquesta aprovació unànime és triple. En primer lloc per que considero que és un pas en la bona direcció, i és sabut que fins els viatges més llargs comencen per un primer pas. En segon lloc per que coincideix amb la voluntat del Grup de Treball per al Dret al Vot dels Immigrants del Partit dels Socialistes de Catalunya, en quines feines participo. En tercer lloc per que la meva condició de vocal de la Comissió Constitucional del Congrés em permetrà participar en els treballs de desplegament de la resolució aprovada.


4 Comentarios:

Blogger Laia Gomis dijo...

Sense cap mena de dubte, la proposició no de llei aprovada ahir al Congrés és un gran pas en matèria d'extensió de drets de participació. Tanmateix, avui ningú en parla, el desconeixement vers aquest fet és generalitzable i aquest motiu em condueix a lamentar l'escàs ressó que els mitjans de comunicació han fet de la mateixa. Sóc conscient que és tracta d'un primer pas però segur que no serà l'últim ja que ens permet conèixer quin serà el camí escollit pel desenvolupament dels propers.

22/2/06 22:36  
Blogger Jordi Pedret dijo...

Tens tota la raó, només alguna noteta en la columna de l'esquerra de les pàgines parell. Serà que és veritat que només és notícia la mala notícia. Hi ha, però, una excepció que cal destacar: El Periódico de Catalunya hi va dedicar gairebé una plana sencera.

23/2/06 09:17  
Blogger Àlex Masllorens dijo...

Jordi,

Aquesta és una notícia que cal destacar. Jo ho he fet (fins i tot copiant-te la foto) en el meu blog (o hem de dir bloc?). I he posat un enllaç cap al teu. Salut i força!

23/2/06 16:34  
Anonymous Anónimo dijo...

EStoy muy satisfecho de que el tema del voto para los residentes no comunitarios comience su andadura y ocupe un lugar en la agenda política del Congreso y del Gobierno. Es necesario mantener su alto nivel de interés para una parte muy importante de la sociedad. Soy de los que piensa, porque así lo he vivido, que la participación política activa es una instrumento de integración. Endavant, Jordi,estic molt content.
he escrit alguna cosa al respecte en el meu blog,
Roberto Labandera

26/2/06 22:37  

Publicar un comentario

<< Home