3.6.09

Controlar als qui manen


Ja ho sé que no és la Cambra dels Comuns, i que probablement no ho arribarà a ser mai pel que fa a les seves facultats de control del Govern.

El Parlament anglès és l'inventor del "question time", el temps dedicat a formular preguntes al Govern, que es transmet en directe per ràdio i televisió, i té un important nombre de seguidors amb un altíssim grau d'addicció. De fet alguns dels clàssics del parlamentarisme universal tenen el seu origen en el control britànic.

El Parlament europeu, però, ha anat adquirint facultats de control cada cop més importants, i no es limita a rebre passivament els discursos dels successius presidents de la Comissió, sinó que hi ha intervencions ben crítiques que, malgrat el dèficit de conseqüències reglamentàries, tenen indubtable transcendència política i han obligat a canviar polítiques per ser impossible seguir-les en contra del parer majoritari del Parlament. El mateix podem dir pel que fa als president del Consell que, com sabem, es tornen actualment cada sis mesos.

Aquesta possibilitat de crítica i de control dels òrgans executius és de gran importància, per tal com es exercida per l'única instància europea que és el resultat de l'expressió de la voluntat democràtica dels ciutadans considerats com a ciutadans europeus, no com a ciutadans de cadascun dels estats membres, que és com es legitimen els governs que formen el Consell.

El paper del Parlament com a expressió de la democràcia representativa del conjunt del poble europeu és del tot cabdal per tal com és l'òrgan més clar i entenedor en la seva composició i funcions de tot l'entramat institucional de la Unió.
Si sovint s'expressen, amb tota la raó, queixes sobre la foscor dels sistemes i mecanismes de decisió a la Unió, el reforçament del Parlament, dipositari de la legitimitat democràtica europea, resulta imprescindible per a que el poble, a través dels seus diputats, pugui exercir l'indispensable control sobre els qui manen.

Cal saber que només hi ha una manera de reforçar el Parlament, que és votar. Cal votar per a defensar el principi democràtic, cal votar per a poder controlar, cal votar als qui creuen en Europa.

Cal votar la llista socialista.

Etiquetas: , , ,