26.5.09

Ninots autoindultats


Ha estat un xic al sud de la ciutat de València, però em permeto d'al.ludir al costum valencià d'indultar ninots de la crema, per a referir-me al que hem pogut saber del míting electoral del PP per a les europees fet a Alacant aquest darrer cap de setmana.

Allà en Rajoy va demostrar ben a les clares com entén la democràcia, les eleccions i la moral pública certa dreta.

Va muntar una mentida dialèctica amb importants implicacions institucionals, tot usant també un llenguatge pel cap baix curiós. Va dir que els inquisidors i torquemades del segle XXI es veurien defraudats perquè la victòria electoral del PP a les europees demostraria la seva innocència.

Anem per pams. 

En primer lloc està per veure la victòria electoral de ningú, que no es sabrà fins a la nit del 7 de juny, i no convé donar-a per descomptada. No convé a qui ho fa, ni convé tampoc al conjunt perquè desincentiva la participació, que és la legitimació del sistema democràtic.

En segon lloc, la confusió entre joc electoral i qüestions judicials és enormement perniciosa per a la democràcia, la moral pública i els més elementals principis de decència.

Quan el President de la Generalitat valenciana està inculpat per possible delicte de corrupció, quan hi han causes múltiples arreu contra polítics del PP per això mateix, quan hi ha una petició fiscal de presó contra el President de la Diputació de Castelló, del PP, per falsedat documental, quan hi ha investigacions judicials per espionatge a la Comunitat de Madrid, contra polítics del PP, es pot considerar justificat perdre els nervis per part del President del PP, però no es pot justificar la confusió institucional extrema.

Recordem, a més, que cap dels encausats, processats o investigats es presenta a les eleccions europees, però encara que fos així, res te a veure el nombre de vots que obtinguessin amb les responsabilitats penals pels seus actes.

O és que en Rajoy ja connecta una suposada victòria a les europees amb un canvi de Govern,  i està anunciant el seu propòsit d'indultar als seus companys de partit per tots els delictes dels que estan acusats?

D'això se'n diu l'autoindult dels ninots!

Per cert, d'Europa, el seu model social, les seves institucions, els drets i llibertats dels ciutadans europeus, n'ha dit alguna cosa?

(article publicat a e-noticies)

Etiquetas: , , , ,