14.5.09

Urbanisme pervers



La cosa va començar a pintar molt malament quan el 2000 es va aprovar per l'ajuntament de Jerusalem el Pla General d'Urbanisme. Cal recordar que aleshores l'alcalde era Ehud Olmert, el mateix que després va ser Primer Ministre d'Israel.

D'acord amb els documents aprovats es disposava com a equipament públic, en variadíssimes categories, de la majoria de terrenys ocupats per edificacions palestines en la part oriental de la ciutat.

De mica en mica s'anava canviant la política d'enderrocaments de cases palestines per motius confessadament repressius per una altra política, molt més dissimulada, més pervers també, en que els motius eren aparentment neutres, tècnics, urbanístics.

Resulta que els palestins no poden edificar legalment a casa seva perquè l'administració municipal israeliana s'adjudica unilateralment autoritat urbanística sobre territoris il.legalment annexats a Israel, tots els de Jerusalem Est, en una operació que no té cap reconeixement internacional. En ús d'aquesta il.legítima autoritat urbanística s'està provocant un buidat de la població palestina originària, que només en part és substituïda per població jueva, car molts terrenys queden qualificats com a parcs, jaciments arqueològics, passejos d'interès turístic, etc.

El disseny general és tal que apareix ben clara la finalitat última de fer físicament impossible que Jerusalem sigui la capital compartida d'un estat palestí i un d'israelià.

Buidats, aïllats i trencats els barris palestins, el pas següent és la modificació de la situació de la Ciutat Vella, dintre de les muralles de Jerusalem.

En el cas del barri armeni s'actua per compra d'edificis que són ràpidament ocupats per colons jueus, i que han canviat ja el barri que està deixant de ser armeni a marxes forçades.

En el cas del barri àrab, i un cop feta neteja del barri dels magrebins mitjançant l'enderroc per a deixar a la vista restes arqueològiques, ara s'està procedint a l'instal.lació de colònies dintre de les muralles just al costat de la Porta d'Herodes, quina protecció arqueològica no sembla ser d'aplicació si els nous veïns són jueus.

Tot un exemple d'utilització perversa de l'urbanisme.

Etiquetas: , ,