9.11.08

Retorn de Xipre




Han estat unes jornades intenses, amb visita de la línia de demarcació, la zona neutral, el territori efectivament administrat per la República de Xipre, i el territori ocupat per l'exèrcit turc. 

Només per a fer-nos una petita idea de la complexitat de la situació, cal pensar que a l'illa hi ha presència de l'exèrcit turc d'ocupació, de la Guàrdia Nacional Xipriota, dels Cascos Blaus de les Nacions Unides, i de l'exèrcit britànic a les dues bases militars sota sobirania del Regne Unit.

Com a delegació del Partit dels Socialistes Europeus, ens hem entrevistat amb el Conseller Principal del Representant Especial del Secretari General de les Nacions Unides a Xipre; amb el líder del Moviment dels Socialdemòcrates, amb el Ministre Portaveu del Govern i amb el Conseller Especial del President de la República per a les negociacions directes (George Iacovou, a la foto), per part greco-xipriota; i amb el líder de la comunitat turco-xipriota, President de l'autoproclamada "República Turca del Nord de Xipre" (Mehmet Alí Talat, a l'altra foto), així com amb el seu Conseller Especial per a les negociacions directes, i amb el líder del Partit Republicà Turc (socialista), per part turco-xipriota.

La constatació més important és que estem en un moment històric, amb una finestra d'oportunitat difícilment repetible, per la coincidència ideològica general dels dos líders, però que les dificultats són de gran importància, i que el temps electoral al nord de l'illa apressa la recerca d'una solució que si no es troba en un temps raonable, pot esfumar-se amb massa facilitat.

El compromís del Partit dels Socialistes Europeus, que compartim valors polítics amb els dos líders, és el de recolzament complet a les negociacions. Ara caldria que també els partits socialistes, socialdemòcrates i laboristes de tota la Unió Europea es posessin a la feina de treballar activament per a que la solució al drama de l'ocupació i la partició de Xipre arribi per fi.

Etiquetas: , , ,