26.6.07

De l'autoritat


Els qui em coneixen saben prou bé quina poca tendència tinc a usar i acceptar el tuteig universal que impera actualment. No parlaré per tant com a persona ofesa per la desqualificació dels seus usos lingüístics, si no com a persona escandalitzada per la confusió de termes i de categories demostrada pel Defensor del Poble.

El Sr. Enrique Múgica Herzog ha aprofitat la seva intervenció en seu universitària, a la Complutense en concret, per a afirmar que cal desterrar el tuteig de les aules com a mètode per a reforçar l'autoritat del professorat i per a disminuir la violència que pateix.

No és cap sorpresa que el Sr. Múgica tingui els valors capgirats, i els conceptes confusos, car ho ha demostrat a bastament en els darrers temps, però mantinc - espero que intacta - la meva capacitat d'escàndol davant de determinades manifestacions dels qui haurien d'estar investits d'autoritat.

L'autoritat l'"auctoritas", no té res a veure, Sr. Múgica, ni amb el tuteig ni amb l'impartició d'ordres.

L'autoritat és quelcom que té a veure amb el prestigi d'una persona, i per tant, amb la seva capacitat d'influència en el pensament o el comportament d'altres.

Aquesta és l'autoritat que convé que tinguin els professors, i no deriva, en pot estar ben segur, Sr. Múgica, del tractament que els donin els seus alumnes, que seran deixebles si el mestre té autoritat, i no passaran d'una relació administrativament regulada si aquesta autoritat no existeix.

Aquest concepte d'autoritat el tenien ben clar els romans de l'època republicana, que parlaven de l'"auctoritas patrum", l'autoritat dels pares, per a referir-se als senadors i les seves decisions.

Per cert, sàpiga Sr. Múgica, que els tutejaven, als senadors.

Etiquetas: ,

0 Comentarios:

Publicar un comentario

Enlaza con este post:

Crear un enlace

<< Home