12.5.09

ConvivènciaSembla que sigui d'allò més senzill, però en realitat conviure és molt, molt complicat.

La convivència vol unes grans dosis de respecte i de tolerància, vol el convenciment de que ningú té tota la raó i de que tothom té alguna part de raó, vol el desig de conviure i no imposar, vol la voluntat d'entendre's i la de reconèixer el dret a la diferència.

Aquests darrers dies estem rebent massa notícies de tot tipus que demostren la dificultat de la convivència. Són tan variades com ho és la gent, i tenen una gravetat del tot diferent les unes de les altres, però tenen en comú el menyspreu a l'altre, l'exercici irat de la violència, la falta de respecte.

Acabo de llegir que al barri de Natzaret de València, un home de 35 anys ha mort amb una catana el seu veí del pis de dalt, un altre home de 49 anys que tenia la música massa alta per al gust de l'irat occidor.

Ho he trobat als diaris just el dia després de llegir un cop més el relat de l'assassinat d'un jove antisistema al Metro de Madrid, mort a cops de navalla per un jove ultra de dretes, i veure algunes seqüències del fet, gravades per les càmeres de vigilància.

Tot just tenia a la mà el diari que publicava en portada aquestes imatges, mentre estava seguint al bell mig de la Rambla del Poble Nou un dels actes que els socialistes de Barcelona estem organitzant al carrer per a explicar la nostra acció contra la crisi, quan vaig sentir un devessall desaforat d'insults contra tots els nombrosos ciutadans que erem allí, i vaig patir les empentes d'un petit grapat de jovenets irats, intolerants i - cal dir-ho - mal educats, que van arribar a escopir físicament a algun espectador de l'acte, mentre s'apropiaven verbalment del barri i pretenien foragitar-nos-en.

La tolerància, el sentiment de compartir una societat, la predisposició a la diversitat de pensament, el respecte a la llibertat d'expressió de tothom, el saber compartir els espais públics és quelcom que suposa un esperit democràtic curosament conreat, i això és precisament el que falta a aquells xicotets.

La convivència a casa nostra és però prou forta per a no ser afectada per un grapat d'intolerants totalitaris antidemocràtics, que haurien de quedar plenament aïllats de la societat civilitzada.

(article publicat a e-noticies)

Etiquetas: , ,

0 Comentarios:

Publicar un comentario

Enlaza con este post:

Crear un enlace

<< Home