18.11.08

Les butxaques plenes de sang


El coltan és un mineral, quines reserves conegudes es troben en un 80 per 100 en territori de la República Democràtica del Congo. Per les seves qualitats de conducció elèctrica i de resistència a la calor es fa servir, i és essencial, per a telecomunicacions i la quasi totalitat d'estris electrònics, com ara telèfons mòbils, GPS, PDA, MP3, ordenadors portàtils, etc.

Les condicions de treball en l'extracció del coltan són d'una sobreexplotació, inclosa la del treball infantil, que resultaria absolutament increïble si no en tinguèssim notícia completament fiable.

Però no es tracta només d'això, es tracta de la cobdícia que els elevadíssims preus del coltan desperta, i de les conseqüències de la mateixa.

L'horror de la guerra irregular al Congo ha provocat entre 3,5 i 5 milions de morts des del 1998, i no té més sentit ni objectiu que el de dominar els territoris on es troba el coltan.

Poblacions desplaçades; refugiats; homes, dones i nens no combatents assassinats en forma tan rutinària que es diria indiferent; violacions sistemàtiques; mutilacions; terror multiplicat per cada un dels relats que se senten; aquestes són algunes de les conseqüències de la guerra del coltan.

Com que tot això passa a l'Àfrica, sembla que no passi enlloc. Pràcticament ni ho veiem, ni ens en fem cabal, ni comptem les unitats de dolor com a dolor d'éssers humans.

Mentre, portem les butxaques plenes del coltan que farceix els nostres telèfons mòbils. Mentre, portem les butxaques plenes de sang, i fem com si no ens n'adonèssim.

(article publicat a e-noticies)

Etiquetas: , , , ,

0 Comentarios:

Publicar un comentario

Enlaza con este post:

Crear un enlace

<< Home