24.7.11

Què ens està passant?

Què està passant a Noruega? Amb quines patologies polítiques i socials ens enfrontem en el país europeu paradigma de l'Estat del Benestar?

Què porta a la violència desfermada en la pitjor massacre de membres d'una organització política de la que hi hagi memòria a Europa?

No em serveix la resposta automàtica de defensa de la dreta que insinua un desequilibri psiquiàtric individual, quan si es tracta d'un altre origen de la violència parla de culpabilitat col·lectives i d'expulsió massiva de gent per raó d'origen étnic o de pertinença religiosa.

La instil·lació de l'odi mitjançant les paraules usades sense cap tipus de mesura, les paraules que neguen la humanitat completa de l'altre, del que pensa diferent o del que és diferent, per tal de poder eliminar-lo sense cap escrúpol de la conversa política han portat a la seva eliminació física, a la mort de l'altre al que no es considera igual, a l'eliminació física del que s'odia.

La permanent, pacient i constant instil·lació de l'odi està aconseguint la instal·lació de l'odi entre nosaltres.

Les paraules d'odi maten.

Ho hem vist a Noruega, ho han patit els joves, joveníssims, socialistes noruecs assassinats, i les víctimes de la bomba prèvia posada com a part indispensable del pla per a assassinar-los.

Ho hem vist en la història recent, en que les paraules d'odi, també a Europa, han estat els precedents immediats de massacres com les balcàniques.

Només el debat democràtic, la ferma aplicació de les normes decidides democràticament, l'acceptació de la diferència, l'exclusió de l'odi són els camins.

No és el camí cap enlloc més que el desastre el contestar amb un altre discurs d'odi.

El que està passant a Noruega ens està passant a tots, a Europa i arreu.

Cal, per tant, que tots reaccionem i posem aturador al discurs de l'odi, a les paraules que maten.

Etiquetas: , , , , , ,

2 Comentarios:

Blogger Luismi dijo...

Totalmente de acuerdo. No caigamos en la historia del lobo solitario con desequilibrios psíquicos. Esto antes lo hicieron Hitler, Franco, Pinochet, Videla, Somoza, con más medios y gananddo el poder, sin olvidar como la gota malaya del discurso ultra derechista del odio da lugar a Ruandas y Bosnias... En el caso Noruego aún estamos por saber quien mató a Olof Palme

Luismi Guerra

24/7/11 12:34  
Anonymous Paco Vega Vilalta dijo...

En última instancia, no entenderemos la masacre de Oslo sin captar el clima de miedo que se ha apoderado de Europa: el miedo a perder los avances sociales duramente conquistados en los últimos 50 años y a la multiculturalidad (entendida por muchos como elemento de disgregación de ese Estado de Bienestar). ¿Quien defiende, hoy y en serio, una mayor equidad social o, al menos, la conservación de lo conquistado? Las políticas de los gobiernos europeos, el español incluido, insuflan miedo e inseguridad a la ciudadanía. El caldo de cultivo para que crezca la extrema derecha está servido. Definitivamente, vivimos tiempos oscuros...

27/7/11 09:46  

Publicar un comentario

<< Home