17.7.08

Del vertigen a la caiguda?


No fa pas gaire parlava sobre el vertigen que em provocava la situació de les reclamacions competencials i el tractament que es donava a la qüestió lingüística a Bèlgica.

Les darreres notícies han incrementat de manera important la meva sensació vertiginosa.

La tercera dimissió del Primer Ministre Yves Leterme (democratacristià flamenc) des de que va guanyar les eleccions legislatives de juny de 2007 pot ser una simple posada en escena, però respon ben clarament a un ambient cada cop més enrarit en les relacions flamenco-valones.

La persistència dels flamencs, majoritaris i rics, en separar la gestió de temes d'enorme importància per a la solidaritat social de la que puguin fer les institucions belgues deixa en molt mala posició els minoritaris i empobrits valons.

S'hi suma l'afer de la divisió de la circumscripció electoral BHV (Brussel.les- Hal-Vilvoorde) aprovada amb els vots exclusivament dels diputats flamencs, i que suposa impedir a desenes de milers de francòfons de la perifèria de Brussel.les optar per elegir candidats de la seva llengua, obligant-los a emetre el vot a favor de llistes flamenques o no votar.

Tot plegat fa témer que passem de la sensació de vertigen a una real i física caiguda, amb conseqüències de fractures molt més que greus.

Esperem que el seny s'imposi i l'art - tan belga - de la composició adobi la situació.

Etiquetas: , , ,