27.5.08

Una bona notícia


Dijous passat a la nit, l'Assemblea Nacional francesa va aprovar una proposta de modificació de la Constitució de la República, que comporta que el seu article primer constati que "les langues régionales appartiennent au patrimoine [de la Nation]".

La proposta d'esmena ha estat presentada, ben de sorpresa, per la majoria parlamentària de dreta, i ha estat aprovada per la quasi unanimitat dels diputats.

Això garanteix gairebé del tot que l'esmena s'incorporarà a la Constitució quan es reuneixi el Congrés - reunió conjunta de l'Assemblea Nacional i del Senat - a Versalles el proper juliol.

Aquesta modificació constitucional hauria de permetre superar l'obstacle posat pel Consell Constitucional a la ratificació per França de la Carta europea de les Llengües minoritàries i regionals, que els atorga una especial protecció, tot imposant als estats obligacions respecte a les mateixes. Aquesta Carta va ser aprovada pel Consell d'Europa el 1992, i signada per França el 1999, però la seva ratificació, indispensable per a que entri en vigor a França, va ser vetada pel Consell Constitucional.

La reforma constitucional és un fet històric per a una República com la francesa que ha basat bona part de la seva identitat en el monolingüisme absolutament reforçat per l'administració.

Crec que és una bona notícia per a tothom, per tal com suposa un eixamplament de les llibertats dels nostres veïns del Nord en l'àmbit lingüístic.

Ara, per a que tot anés bé, només faltaria que el govern de la dreta francesa faci el pas de tornar a tramitar la ratificació de la Carta europea.

(article publicat a e-noticies)

Etiquetas: , ,

0 Comentarios:

Publicar un comentario

Enlaza con este post:

Crear un enlace

<< Home