29.3.08

El desgavell no és Justícia


La desgraciada fi de la nena Mari Luz Cortés ha posat de manifest un cert estat de desgavell en matèria d'execució de sentències penals.

Més enllà d'especulacions sobre si el correcte funcionament dels mecanismes previstos hagués pogut evitar la mort a la nena, és clar que gairebé tot va fallar, i que les primeres explicacions del jutge responsable de l'execució de la pena de l'ara detingut com a sospitós no són altre cosa que una magnífica contribució al desgavell, en mirar de derivar la responsabilitat a la situació de baixa d'una funcionària.

Al segle XXI hi ha tota una sèrie de possibilitats tecnològiques per a que no es pugui "oblidar" que una sentència s'ha de fer complir, i per a que tots els Jutjats penals que intervenen en causes contra una persona puguin saber en forma immediata quina és la seva situació penal i si se la recerca per algun motiu.

La reforma de la Llei d'Enjudiciament Criminal, ja prevista en el programa electoral socialista, es demostra ara d'una urgència innegable, així com la posta en pràctica de tots els mecanismes de treball previstos en relació amb la nova oficina judicial, que els socialistes hem ofert també en el nostre programa.

Casos com aquest s'han d'evitar quan hi ha, com és el cas, possibilitats jurídiques, tècniques, tecnològiques i d'organització per a aconseguir aquesta finalitat.

El dret a la tutela judicial efectiva que consagra la Constitució passa també per aquí.

El que no es pot fer és el que s'ha apressat a fer el PP, demanant demagògicament i irresponsable nous augments de penes per a delictes que en tenen ja de prou respectables previstes en el Codi Penal actual.

Això és també una contribució al desgavell, i el desgavell no és, de cap de les maneres, Justícia.

Etiquetas: , , , ,

2 Comentarios:

Blogger Laia Gomis dijo...

Un cas realment dramàtic on precisament la cautela ha de primar en totes les opinions. Hi ha qui aquests paràmetres els ha oblidat i ens presenta un enduriment de les penes incloses en el codi penal. Davant qualsevol problema sempre reaccionen aplicant la mateixa recepta, penes més dures pensant que d'aquesta manera es solucionaran tots els problemes. Si seguessim aquests consells, potser ens trobaríem amb nous problemes sobrevinguts.

Cal emprar la racionalitat i com molt bé apuntaves dur a terme les reformes necessàries, un cas palpable la LECrim.

Esperem que en aquesta nova legislatura que està a punt de començar es recuperi el conscens i es pugui dur a terme aquestes modificacions tan necessaries pel conjunt de la nostra societat.

Una abraçada!

Laia

31/3/08 00:30  
Blogger Jordi Pedret dijo...

Laia,

no puc fer altra cosa que expressar el meu acord amb el teu comentari.

Seny i sang freda són receptes que cal aplicar a aquests casos, en cas contrari es corre el risc de fer moltes bestieses, i sempre en el sentit de la restricció dels drets i de l'exacerbació de la resposta penal.

Una abraçada,

Jordi

31/3/08 14:02  

Publicar un comentario

<< Home