28.2.06

Quan l'esgarria, l'encerta


S'acaba de complir físicament l'acord del Ple Municipal de Salamanca sobre el canvi de nom del carrer on es troba l'Arxiu de la Guerra Civil.
La majoria municipal del PP va fer possible que es prengués l'acord, i l'alcalde Julián Lanzarote no s'ha estat d'actuar ràpidament, amb el canvi de les rajoletes. Ara hi ha la prova física i pública de que el carrer ja no es diu "Gibraltar" ans "El Expolio".
De debó que em sap greu discrepar dels companys del PSOE de Salamanca, que es troben en minoria municipal, però haureu d'estar d'acord amb mí que a tot Espanya trobaríem pocs alcaldes que, com Julián Lanzarote, desafiessin la línia oficial del seu partit - el PP, no ho oblidéssim pas - i canviessin el que en definitiva és una al.lusió a una reivindicació territorial mantinguda durant segles respecte al Penyal de Gibraltar, per un nom que ve a ser un reconeixement ben explícit d'una realitat històrica que la dreta del pais pretén amagar tant com pot.
És ben cert que en l'Arxiu que es troba en el carrer de nom canviat, s'han mantingut durant massa anys - a tall de delicte continuat - els papers expoliats com a botí de guerra per l'exèrcit sublevat i les forces de seguretat de la dictadura franquista. Arrabassats per la força de les armes als seus legítims propietaris aquests papers van complir la seva funció en la investigació prèvia a la sangonosa repressió dels qui s'havien mantingut fidels al legítim govern de la República Espanyola.
El compliment de la Llei democràticament aprovada per les Corts Generals, que va suposar el retorn dels papers a la Generalitat de Catalunya va acabar amb una situació absolutament insostenible, però el reconeixement municipal de l'expoli que es va produir durant tots aquests anys, dedicant a aquest ominós concepte el nom de tan significada via pública, complementa perfectament el final de l'expoli amb la proclamació de la memòria històrica d'aquesta vergonya repressiva.

2 Comentarios:

Blogger Àlex Masllorens dijo...

Fa uns dies, al diari El País hi havia una carteta de quatre o cinc ratlles que em va semblar molt ocurrent. L'autor felicitava l'ajuntament de Salamanca perquè finalment havia acabat reconeixent que l'arxiu de la Guerra Civil és fruït de l'expoli.

6/3/06 22:15  
Blogger Jordi Pedret dijo...

Àlex,
tens tota la raó, però estic convençut que a l'autor de la carta no li havia donat temps de llegir el meu comentari, que només és del dia abans. Crec que hi ha hagut una coincidència de molta gent que hem pensat el mateix. L'alcalde Julián Lanzarote es mereix un homentatge nacional, una creu, un collar, alguna cosa.

6/3/06 23:02  

Publicar un comentario

<< Home