13.10.09

Ferrer i Guàrdia, ha passat un segle


Fundador de l'Escola Moderna, anarquista amb idees pròpies, activista social i pedagog, Francesc Ferrer i Guàrdia va ser afusellat als fossats de Montjuïc avui fa exactament un segle.


Després d'un Consell de Guerra més proper a un simulacre que a un judici, se li va imposar la pena capital per haver instigat suposadament els fets coneguts com la Setmana Tràgica.


Tothom sap, i tothom sabia aleshores, que no hi havia tingut cap participació, però la seva activitat i les seves idees - que en molts aspectes no comparteixo - eren insuportables per als qui dominaven, i de quina manera, la societat de l'època.


L'acte militar repressiu d'afusellar-lo va ser un passar comptes amb els qui no es sotmetien, un advertiment al conjunt del moviment obrer sobre l'absència total de tolerància i de compassió.


L'onada d'indignació que va recórrer el Món es va qualificar com agitació antiespanyola, fàcil recurs que s'ha reiterat tant que perd tota significació.


Crec que es necessari recordar l'assassinat de Ferrer i Guàrdia, per a tenir ben clar que les idees no es maten amb els fusells, i que només es poden combatre, si cal, amb d'altres idees.

Etiquetas: , , , ,

0 Comentarios:

Publicar un comentario

Enlaza con este post:

Crear un enlace

<< Home