16.9.09

Les Nacions Unides han parlat


Els atacs israelians contra Gaza van existir, i els llançaments de Kassams contra població civil israeliana fora de Gaza, també. El que varem veure i el que van intentar que no veiéssim no eren imaginacions nostres. Les víctimes civils, els atacs a escoles, la destrucció massiva eren certes.

Ho explica fil per randa l'informe de la Missió d'Investigació de les Nacions Unides, que encara està disponible només en anglès, i que es va fer públic ahir. Són 575 pàgines, que podeu trobar aquí, i que val la pena de fullejar.

No cal afegir gairebé res. La Missió considera que a Gaza es van cometre crims de guerra i que podria ser que també crims contra la humanitat.

La Missió de NN.UU. indica que cal que les autoritats responsables de les forces que van cometre els crims ho investiguin sota el principi de la bona fe, i adverteix que si no ho fan passats sis mesos, portarà el cas al Tribunal Penal Internacional.

No podem deixar de recordar que la immensa majoria de víctimes civils, i també combatents, van ser palestines, sota foc israelià en atac a un territori que suposadament havia de protegir el propi exèrcit que l'atacava, en una proporció de més de 10 víctimes palestines per cada mort israelià.

L'informe destaca també que les conseqüències materials de destrucció del territori es produeixen en el territori de Gaza, i que és impossible reparar-les per raó del bloqueig israelià.

També fa referència a la situació sanitària, que només afecta als palestins, i a la presència d'un índex de depressions i altres problemes psíquics directament relacionats amb la victimització de la població civil palestina per les agressions israelianes.

Naturalment, el govern israelià ha titllat l'informe de parcial i - curiosament tractant-se de NN.UU. - de unilateral.

Ara toca extreure de tot això les conclusions necessàries.

Etiquetas: , , ,