3.11.06

Segones derivades


Els resultats electorals a Catalunya deixen clar que el plebiscit plantejat per CiU l'ha guanyat el Govern de la Generalitat, igual com és cert que les eleccions parlamentàries, pel que fa a candidatures aïllades, les ha guanyat en vots i en escons CiU.
A part de les qüestions referents a l'elaboració de majories per elegir President de la Generalitat i per a formar Govern, de les que ja en vaig començar a parlar ahir, hi ha segones derivades dels resultats electorals, que crec que convé que tots els partits analitzem amb cura.
Una és l'entrada al Parlament de diputats d'un partit populista, amb posicions ben pròximes a l'extrema dreta, i amb voluntat clarament provocadora. Una de les incògnites que cal descobrir és el seu finançament i els comptes de la campanya de Ciutadans, Partit de la Ciutadania.
La segona és el nombre - molt alt - de vots en blanc, que s'han d'entendre com a vots de protesta que, si els sumem als vots de Ciutadans, també de protesta al meu entendre, arriben a la xifra de gairebé 150.000 vots. Molts per al nostre cos electoral.
Com a tercera, m'agradaria referir-me a la persistència, enquistament i augment de l'abstenció en les eleccions autonòmiques, que sembla comportar-se de manera indiferent a l'augment de les competències de la Generalitat i de la capacitat d'incidència del Govern de Catalunya en les condicions reals de vida dels ciutadans.
En quart lloc, apareix clar que els diferents partits integrats en el diferents Governs de la Generalitat en la darrera legislatura no han capitalitzat de la mateixa manera l'obra de govern. Uns baixen i un altre puja, sense que sembli possible establir lligam entre la feina dels diferents consellers i els resultats electorals.
La cinquena penso que és la referent a les evidents dificultats del meu partit, el Partit dels Socialistes de Catalunya, per a mobilitzar l'electoral que li és ideològicament i política proper, i que ho demostra en altres eleccions, sense que es pugui atribuir a aquesta única causa la totalitat de l'abstenció.
La sisena derivada, equació realment complexa, crec que està en relació amb la possible influència de la personalitat del candidat, i del temps disponible per a fer-lo ben conegut, en els resultats electorals de l'opció política que representa, que opino que mereix molta reflexió per a tothom, i més en les circumstàncies que es donen en aquestes darreres eleccions.
La setena, i última, és la de l'influència del tipus de campanya, i la seva intensitat, en els resultats electorals, car sembla que alguna campanya ha provocat moviments de refús en els ciutadans per la seva agressivitat, i alguna altre ha tingut dificultat per arribar a transmetre el seu missatge.

3 Comentarios:

Blogger La Mosca Negra dijo...

Crec recordar que l'ordre de les derivades implicava uns efectes decreixents.

La 5a, 6a i 7a deivades.....no creieu que haurien d'estar a l'inici?

Pot permetre's el PSC una anàlisi que es limiti a repetir les línies habituals de a."dificultat de mobilització"; b. "possible influència de la personalitat del candidat"; c. "influència del tipus de campanya".

Pilotes fora que guanyem. Ui, no....que no guanyem, que sembla que el PSC ha tingut una "possible reducció marginal" de vots i escons.

Vinga Jordi, que aquest post el llegeixes d'una alttra força política....i et poses a riure.

Laia

3/11/06 10:53  
Blogger Jordi Pedret dijo...

Benvolguda Laia,
Gràcies pel teu ben intencionat comentari.
En primer lloc vull dir que mai no he considerat aquest post com una anàlisi, sino com una mera proposta de temes que cal tenir en compte per a una anàlisi, que és quelcom força diferent.
En segon lloc, trobo que no hauries d'usar cometes per donar entenent que fas una cita literal del texte que comentes quan això no és cert ni de bon tros. Mai he dit, i no ho pots citar, que el PSC hagi tingut una pèrdua marginal de vots i escons. Un 23 i escaig per cent de pèrdua de vots, no és marginal, i cinc escons no ho són ni de lluny.
En tercer lloc, considero que és una troballa la teva recomanació de riure. Unes bones riallades alliberen tensions i poden fer que després s'escrigui amb menys agresivitat contra els socialistes. Cal cuidar-se el fetge, que només en tenim un.
Laia, tens oberta aquesta porta sempre que vulguis participar en el debat, incloent els motius i causes per les que el candidat Mas té tan pelut formar govern.
Rep una cordial salutació,
Jordi Pedret

3/11/06 19:43  
Anonymous Anónimo dijo...

Gracias por clarificarme qué es eso de "partido de la ciudadanía". La verdad que me asustó el saber que tienen 3 escaños, ya que siempre me recordaron a esos partidos "postmodernos" de la extrema derecha del Benelux. además, soy consciente de que estos últimos en Catalunya también usan el catalán, pero cuando se dice que tiene que haber bilingüísmo armónico (algo imposible), en el fondo se quiere primar al castellano y supeditar al resto de lenguas españolas.
En cualquier caso, creo que el PSC tiene que analizar porque no se logra implicar a ese sector del electorado que sí participa en generales. Además,hay que analizar el penoso papel de determinados "barones" y alguna "barona vasca" que quieren presentar al PSC más como un partido nacionalista, que como un partido de la izquierda catalana. En el fondo, no es jacobinismo, si no contaminación por parte de una cultura política heredada de 40 años de "una, grande y libre"; así como, que hay quien piensa que si Zapatero se consolida, se acabaron las "baronías".
Permíteme un consejo al PSC, yo que no soy nadie. Decidid en función de los intereses de Catalunya, y lo digo claramente, del PSC. En Galicia recordamos como en su día no se apoyó al tripartito presidido por el socialista González Laxe (por "cuestiones de estado"), al frente del gobierno autónomo; hemos tardado 17 años en librarnos de Fraga y aún no nos hemos sacado de encima a los utilitaristas que usan al PS de Galicia, para política de vuelos cortos. Lo que hay que hacer, lo hay que decidir en función del ámbito en cuestión, y no puede estar supeditado a otros intereses.
Para finalizar, hay que decir que estos del PP están tontos, no sólo el Partido de la Ciudadanía van a competir, básicamente, con ellos; si no que si se repitiera este resultado en la generales, habría mayoría de izquierdas en el parlamento español y el PP sería una fuerza residual. Tengo que preguntarle a mi paisana Ana Pastor, dónde hay que firmar. (A mi no me preocupa la pluralidad, sobre todo si hay colaboración entre las izquierdas).
Un abrazo y Visca Catalunya, Visca el PSC.

4/11/06 00:19  

Publicar un comentario

<< Home