16.4.11

Indigna't i reacciona!

Prou que ho sé que usar dos imperatius al títol no és massa ben educat, però us prego que m'excuseu per aquesta vegada perqué el meu propi estat d'indignació és immens.

Acabo d'enterar-me avui per un magnífic article d'Andreu Jaume que es publica a El País, que el diari Ara va publicar el passat 7 de març una entrevista al Conseller de Sanitat Boi Ruiz, que rep el tractament protocol·lari d'"honorable", en que l'ex cap de la patronal sanitària deia el següent:

"Si vol estudiar filologia clàssica per plaer, s'ho haurà de pagar vosté. L'Estat ha de facilitar les coses a qui vulgui estudiar per raons de mercat." (sic i final de l'increïble cita).

Queda prou clar el què pensen "els millors" i, sobre tot el que pensen específicament sobre nosaltres, la genteta que ha de limitar-se a aprendre les tècniques que permetin una major productivitat i majors guanys per als empresaris.

Compte, en canvi, amb qualsevol altre coneixement, que pot donar idees i proporcionar a les persones els elements de pensament autònom que les pot convertir en ciutadans, aquesta espècie tan empipadora per als poders econòmics.

La filologia, les humanitats, la geografia, el dret, tot són disciplines perilloses per al poder, per això volen posar tots els obstacles que puguin al seu coneixement, i ho fan com saben, tal com ho anuncia el Conseller, fent pagar.

Segurament pensen que qui tingui els diners suficients per a pagar-s'ho no serà massa perillós.

Ho sento, però repeteixo els imperatius:

Indigna't i reacciona! Indigneu-vos i reaccioneu!

Etiquetas: , , , , , ,

6 Comentarios:

Anonymous Anónimo dijo...

Sí, hem d'indignar-nos, sobretot davant d'aquestes afirmacions que mercantilitzen i redueixen la cultura a un afer lligat al benefici. Ara, vosté hauria de preguntar-se si aquestes frases no són també el fruit d'una època en què la socialdemocràcia ha mort i s'ha convertit en un neoliberalisme de rostre humà. És possible retreure al conseller de Sanitat les seves paraules mentre es recolzen a les Corts les reformes de les pensions, la privatizacions de les caixes d'estalvis, la reforma laboral, etc.? No formen part d'una única manera de concebre la nostra societat? Una manera que, de bell antuvi, no qüestiona el capitalisme (i la filosofia egoista que hi és al darrere) que ens ha portat a la crisi? Ben mirat, sembla que les dues coses vagin juntes. Hauríem de fer un exercici d'honestedat.

23/4/11 15:28  
Blogger Jordi Pedret dijo...

Benvolgut anònim,
fa ja molt temps que vaig decidir no publicar comentaris en què l'autor no s'identifiquès, i tampoc debatre amb qui vulgui mantenir l'anonimat.
Segueixo aquesta regla de manera inflexible.
Si vols dir qui ets, com ho faig jo, debatrem.
Bon dia de Sant Jordi!

23/4/11 20:32  
Anonymous Francesc Vila dijo...

Sí, per error no hi vaig posar el meu nom. Aquí el té. En qualsevol cas, repeteixo que és just indignar-se per les retallades socials, fins i tot aquelles que vosté va votar a les Corts (reforma de les pensions, laboral, privatizacions de les caixes d'estalvis, etc.). I que consti que l'hi retrec. Són decisions polítiques que l'electorat castigarà o no. Només m'estranya que Vosté l'hi retret als de CiU. Gràcies per l'espai.
Francesc

25/4/11 13:07  
Blogger Jordi Pedret dijo...

Benvolgut Sr. Vila,
És ben cert que hi ha coses que s'han votat al Congrés dels Diputats que poden ser discutibles, i de fet vosté les discuteix. És també cert que moltes de les que vosté menciona van ser discutides amb els agents socials i econòmics, arribant-se a acords més o menys complets sobre les mateixes. Es pot discutir si les mesures de moderació de despesa, incloses les retallades de les remuneracions dels diputats que vam aprovar, són les més adequades, i es pot discutir també si hi ha una altra via per a afreontar la crisi, i quins són avui en dia el millors camins per a superar el sistema capitalista amb totes les injustícies que li són inherents. Hi estic d'acord,i la discussió ocuparia molt més del que és possible en aquests comentaris.
No estic d'acord, en canvi, en equiparar això amb la frase pregonament reaccionària i perillossísima per a la democràcia del Conseller Boi Ruiz sobre l'accés a la cultura. Això són, definitivament, figues d'un altre paner!
Li recomano de tot cor la lectura del recull d'articles de Martha C. Nussbaum, que conec en la versió italiana titulada "Non per profitto. Perché le democrazie hanno bisogno della cultura umanistica", del que hi ha traducció catalana, i també del molt recent llibre de Paola Mastrocola, "Togliamo il disturbo. Saggio sulla libertà di non studiare", que tracten pertinentment sobre el tema.
Rebi una cordial salutació,
Jordi Pedret

25/4/11 20:23  
Anonymous Francesc Vila dijo...

Bé, un primer pas per sortir del capitalisme no és l'anticapitalisme, sinó recuperar el sentit de justícia social de la vella socialdemocràcia, que el PSOE/PSC va pedre el 1982. És a dir, retrobar el nord i els conceptes bàsics de l'esquerra. Dit sigui des d'una posició molt més roja, em sembla el primer pas per evitar allò que Vosté anomena "mesures de moderació de despesa" i que jo en dic "brutal política econòmica que afecta les classes populars (que no han causat la crisi)". En qualsevol cas, que quedi clar que no qüestiono la seva bona fe ni el seu ideari socialista. El que em preocupa és el clima neoliberal que està embolcallant la política espanyola i catalana i del qual neix tant la declaració del conseller de Sanitat com les retallades socials del Govern central. És veritat, són dues coses que no es poden comparar. Peró en el fons provenen de la mateixa simplificació analítica, falta d'idees, mandra mental i classisme que caracteritzen els temps actuals.
Gràcies novament per l'espai i els consells de lectura i enhorabona pel bloc, que segueixo amb interès.
Salut!
F. Vila

25/4/11 21:44  
Blogger Jordi Pedret dijo...

Discrepo sobre la pèrdua dels valors de la socialdemocràcia per part del PSC, que és el meu partit, que conec prou bé. N'hauríem de parlar llarg i amb detall i, per desgràcia, no tinc el temps necessari ara mateix, car he de sortir cap a Tunis, per a feines relacionades amb l'internacionalisme socialista.
Potser a la tornada en podrem seguir parlant.
Salut!
Jordi Pedret

26/4/11 01:08  

Publicar un comentario

<< Home