3.9.07

La llet


Ara toca la llet, i també el pa. La puja de preus d'aquests aliments bàsics, i les que vindran després en cadena són un exemple de la real vigència de l'efecte papallona en el món mal globalitzat en què vivim.

El cop d'ala de la papallona ha estat aquest cop la pensada d'impulsar els biocarburants, amb una determinada tecnologia, que suposa l'utilització de la soja com a element de partida.

Això ha provocat - entre d'altres coses, com l'acceleració de la disminució de la biodiversitat - una alça de preus dels farratges dedicats a l'alimentació del vacum, un increment dels costos d'explotació de les vaques de llet i, com a conseqüència no del tot final, el rascar-se la butxaca el consumidor, que haurà de pagar més per la mateixa llet.

Una cosa semblant es produirà segons avisos diversos, amb el pa, donat l'encariment del blat i d'altres cereals de base per la mateixa causa. Recordem la crisi del preu de la "tortilla" a Mèxic.

Hi ha altres tecnologies possibles per a produir biocombustibles, però no resulten interessants econòmicament per als Estats Units, malgrat que s'estiguin usant amb èxit al Brasil, a partir de la canya de sucre.

Sembla que cal que tots plegats assumim la responsabilitat política d'impulsar models diferents de desenvolupament, que mirin d'evitar aquests efectes perversos de l'estalvi de combustibles fòssils impulsat per Estats Units quan les seves reserves semblen exhaurir-se.

Ah, i al mig de tot això, Benet XVI fa una crida a "salvar la creació"!

(article publicat a e-noticies)

Etiquetas: ,

0 Comentarios:

Publicar un comentario

Enlaza con este post:

Crear un enlace

<< Home