19.11.10

Sufragi universal

El 19 de novembre de 1933, avui fa just 77 anys, es van celebrar les segones eleccions generals de la segona República Espanyola.
Van ser les primeres en les que el sufragi va ser realment universal, doncs per primer cop van poder votar les dones.
Això va ser possible, malgrat les moltes resistències que s'hi van oposar, perquè finalment les Corts de la República van aprovar aquesta decisiva modificació defensada sempre per la diputada Clara Campoamor, i criticada per sectors de dretes i d'esquerres.
En aquell moment es va poder començar a parlar de real democràcia, no d'un sistema que permetia participar només a la meitat de la població com era l'anterior en que les dones podien ser elegides, però no votar.
Aquesta conquesta es va poder produir per l'elevada consciència democràtica que va propiciar la República, i cal dir que va ser anterior, molt anterior, al reconeixement del dret a vot de les dones en la majoria dels paisos europeus.
Es tracta d'una efemèride pràcticament clandestina - gairebé ningú no en parla - però que em sembla de la major importància.
Imagineu un mòn en el que només votessim els homes?

Etiquetas: , , , ,

1 Comentarios:

Anonymous Anónimo dijo...

Tens raó es un fet de gran importància i poc conegut, qui pot immaginar una Europa en ple segle vint amb la mitat de la seva població com a ciutadanes de segona? Gràcies per recordar-nos aquest dia.Dolors

25/11/10 18:49  

Publicar un comentario

<< Home